Lumen er det nye Watt til dine lyskilder
Lumen, watt og andre vigtige begreber til dine lyskilder
I de ”gode gamle dage” var dét at købe en ny elpære en rimelig ligetil ting. Man aflæste watt på pakken af sin gamle elpære og købte en tilsvarende. Så vidste man, at man fik den ønskede mængde lys i rummet. Jo flere watt, jo mere lys – simpelt!
I dag er udfordringen, når man skal købe en ny elpære, at pærerne er udskiftet med de lavenergiske LED pærer, og her beregnes effekten ikke længere i watt men i lumen. Og den betegnelse kan vi alle sammen lige så godt vænne os til, for LED lyskilderne er kommet for at blive.
Faktisk er det blevet ret kompliceret at vælge den rette lyskilde – men det har samtidig åbnet op for mange muligheder for at tilpasse belysningen i dit hjem. Her gennemgår vi de vigtigste betegnelser, når du skal vælge elpærer:
- Watt
- Lumen
- Ra-værdi
- Kelvin
- Lux
Hvad er watt?
Forklaringen på, at vi er gået fra watt til lumen er, at watt angiver den mængde strøm, der forlader stikkontakten. Og umiddelbart giver det jo mening, at jo flere watt, jo mere blændende er pæren. Men i dag er forholdet mellem strøm og lysmængde ikke 1:1, så hvis du vil vide hvor meget lys en LED pære giver, skal du kigge på lumen frem for hvor mange watt, pæren forbruger.
Hvad er lumen?
Lumen er en forholdsvis ny betegnelse, som angiver mængden af lys, en elpære afgiver. Det er således den sikreste måde for dig at vælge din elpære, hvis du kun kigger på én faktor. Lumen siger derimod intet om pærens energiforbrug, som også afhænger meget af hvilken type pære, det drejer sig om.
Lumen til watt omregning
Hvad er Ra-værdi?
Tager du mange selfies, tager billeder af din mad eller andre blogger klichéer – eller vil du bare gerne have noget ”ordentligt lys”, når du skal se dig i spejlet, se hvad du spiser, eller strikke på dit strikketøj? Så er det værd at overveje Ra-værdien på dine lyskilder. Ra-værdien er nemlig et begreb for, hvor god en farvegengivelse lyskilden har. Dagslys har en Ra-værdi på 100, så jo tættere din lyskilde kommer på 100, jo bedre en farvegengivelse. Maden eller make-uppen står derfor skarpere, jo højere en Ra-værdi elpæren har.
Hvad er Kelvin?
Kelvin er en betegnelse for lysets farvetemperatur. Jo højere kelvin, jo koldere et lys. En almindelig gammeldags glødepære ligger omkring 2700 kelvin og LED-pærer ligger ofte omkring 3000-4000 kelvin. Producenterne er dog meget bevidste om, at forbrugerne ønsker muligheden for det hyggelige, varme lys fra en glødepære. Derfor findes der i dag energivenlige pærer, som også giver et varmt lys.
Hvad er lux?
Lux er ikke noget den almindelige forbruger skal bekymre sig om. Her er det meget lysteknisk. Men hvis du har interesse for lys, giver vi her en kort forklaring af, hvad lux er. Lux minder om lumen idet begge angiver, hvor meget lys en elpære afgiver. Forskellen er, at lumen er en generel betegnelse – altså den totale mængde lys elpæren afgiver. Lux angiver, hvor meget lys, der rammer en bestemt overflade. Groft sagt tager lumen udgangspunkt i, hvor meget lys en pære afgiver, mens lux tager udgangspunkt i den overflade, som lyset skal ramme.
Lux er meget brugt i kontorlandskaber, hvor hvert skrivebord skal oplyses af en vis mængde lys – lux. Her betyder det ikke noget, at man opsætter en pære med høj lumen, hvis ikke lyset rammer alle skrivebordene.
Gode råd til at vælge den rette lyskilde
For at få de mest optimale lyskilder de rigtige steder i huset, anbefaler vi, at du kigger på lyskildernes:
- Lumen
- Ra-værdi
- Kelvin
Lys i badeværelset
I badeværelset er det vigtigt med en høj Ra-værdi, lav kelvin og god lumen, så du kan se make-uppens farver og linjer, og hudens struktur helt tydeligt. Det kan være frustrerende at komme på arbejde og opdage, at rougen er helt pink, hvis det ikke var meningen, eller at din fundation har efterladt en tydelig kant.
Lys i køkkenet
I køkkenalrummet har du behov for forskellige lyskilder. Køkkenets arbejdsstationer bør være lyst godt op, mens det kan være rart at kunne nyde et glas rødvin ved spisebordet i et hyggeligt lys. Faktisk kan en lysdæmper være en god idé over spisebordet. Så kan I nyde maden, mens den står farvestrålende og appetitlig i et ordentligt lys med høj Ra-værdi, og samtidig kan skrue ned for lyset og op for hyggen, når brætspillet skal frem. Derudover er det rart, at der kan laves lektier ved spisebordet, når det er ordentligt oplyst.
Lys på hjemmekontoret
Et hjemmekontor er mere simpelt at lysindrette, da det kun har én funktion – at arbejde. Det er bevist, at vi mennesker er mere aktive i et køligt lys og mere afslappede i et varmt lys. Derfor bør du her vælge en lyskilde med en høj kelvin, så du kan holde dig selv i gang.
Lys i stuen
Stuen er som oftest et hyggeligt og afslappende rum. Derfor er det mest optimalt med forskellige lyskilder rundt omkring, så du kan tilpasse lyset til netop det, der skal foregå i stuen. En lyskilde med høj Ra-værdi og kelvin til at lyse på bogen eller strikketøjet. Nogle hyggelige, varme lamper til at skabe en god atmosfære. De mindre lyskilder rundt omkring kan kobles sammen med en loftslampe med et klart lys med en højere lumen. Således bliver stuen til et alsidigt rum med den rette lysindretning.