Radiatorer og konvektorer
Mest populære varer
Radiatorer der holder dig varm
Radiatoren er uundværlig i vinterhalvåret i Danmark, og rigtig mange af de danske boliger anvender radiatorer, der har fjernvarme installeret. Kort fortalt så findes der 2 typer radiatorer; de vandbårne radiatorer og el-radiatoren. Som navnene antyder, så afgiver el-radiatoren varme ved hjælp af varmelegemer, hvorimod den vandbårne radiator indeholder varmt vand, der afgiver varme til omgivelserne.
Hos GreenDozer finder du et bredt udvalg af både el-radiatorer og vandbårne radiatorer – og vi forhandler tilmed også termostater og andet tilbehør. Hos GreenDozer kan du købe radiatorer som overskudsvarer. Overskudsvarer er varer, som grossister, byggemarkeder eller producenter ligger inde med. Fælles for overskudsvarerne er, at alle varerne er helt nye og ligger på lager hos vores leverandører - klar til at blive leveret direkte til dig.
Vandbårne radiatorer
Vandbårne radiatorer er en moderne opvarmningsløsning, der tilbyder komfort, energieffektivitet og ensartet varmefordeling. Disse radiatorer fungerer ved at cirkulere opvarmet vand gennem et netværk af rør og giver dig dermed mulighed for at opretholde den ønskede temperatur i dit hjem.
Vandbårne radiatorer er kendt for deres høje energieffektivitet. De udnytter vandets termiske egenskaber til at levere varme på en effektiv måde, hvilket kan hjælpe med at reducere energiomkostningerne.
Vandbårne radiatorer sikrer en ensartet opvarmning i hele rummet og er fleksible i at tilpasses til ethvert rum og opvarmningsbehov. De er desuden kendt for at have en lang levetid, hvilket giver en pålidelig opvarmningsløsning i mange år fremover. Dertil kommer at ved brugen af vand som varmekilde producerer vandbårne radiatorer ikke forbrændingsgasser eller partikler. Det gør dem både miljøvenlige og allergivenlige.
Designradiatoren
Måske har du hørt om en radiator kaldet en designradiator? En designradiator er rigtig brugbar, hvis du f.eks. påtænker at etablere en altan i din lejlighed, hvor der før var et vindue med radiator under. For designradiatoren monteres nemlig lodret i forhold til en almindelig radiator, der monters vandret, og den fylder derfor kun mellem 40 og 50 cm i bredden, da man udnytter højden til at afgive varme i stedet for bredden.
El-radiatoren
El radiatorer er en moderne og alsidig opvarmningsløsning, der bringer komfort og effektivitet til dit hjem eller kontor. El apparaterne giver dig mulighed for at skabe et behageligt indeklima, når det er nødvendigt, uden at kræve komplekse installationer.
El radiatorer fungerer ved at omdanne elektrisk energi direkte til varme. Når du tænder for enheden, passerer strømmen gennem et internt varmeelement, der opvarmer radiatorfladerne. Disse flader udsender derefter varme, der skaber en behagelig temperatur i rummet.
Ulempen ved el radiatorer er dog, at de er dyrere i drift end de vandbårne radiatorer, men de er helt ideelle hvis man ikke ønsker at montere rør eller hvis man ønsker fleksibiliteten i at kunne flytte sin radiator fra rum til rum. Se vores udvalg af el radiatorer her
Hvor meget strøm bruger en el radiator?
For at beregne omkostningerne ved at bruge en elektrisk radiator, er det nødvendigt at have oplysninger om radiatorens strømforbrug og prisen pr. kilowatt-time (kWh).
Forestil dig for eksempel, at du har en radiator, der bruger 1500 watt. Dette betyder, at hvis du lader den køre i en time, vil den forbruge 1.5 kWh. Som tommelfingerregel koster 1 kWh typisk 5 kroner og el radiatoren vil dermed koste 7.5 kroner pr. time.
Lavkonvektor-radiatorer
En lavkonvektor-radiator er perfekt, hvis du skal have ny radiator, og der ikke er så meget plads til radiatoren. En lavkonvektor-radiator har nemlig en lavere højde end en almindelig standard radiator. Pga. højden, så har en lavkonvektor-radiator den fordel, at den altså kan placeres de fleste steder. Har du f.eks. store, åbne vinduespartier, kan du nemt placere din lavkonvektor-radiator på gulvben foran vinduet, uden at den forstyrrer udsynet.
Årsagen til, at du bør placere din lavkonvektor-radiator (og andre radiatorer) ved og gerne under et vindue, er, at den her beskytter mod indtrængende kulde. Den opvarmede luft vil stige til vejrs og cirkulere luften gennem rummet, til den når den modsatte væg, hvorfra den cirkulerer tilbage til vinduet og bliver varmet op på ny. Placeres radiatoren andre steder, kan man risikere for stort varmetab undervejs.
Hvorfor larmer min radiator?
Der kan være flere grunde til at radiatorer larmer. Selvom støjen fra en radiator kan være irriterende og forvirrende, isæt hvis du ikke er sikker på årsagen bag, så er der heldigvis ofte meget enkle løsninger til dette helt almindelige problem. Nogle af de mest almindelige årsager er
- Luft i radiatoren: Luftbobler der sidder fast i radiatorerne, kan forårsage en mærkbar klukkende eller brusende lyd, når vandet cirkulerer gennem systemet. Udluftning af radiatoren er normalt første skridt for at løse dette problem
- Kalkaflejringer: Over tid kan mineralaflejringer fra vandet ophobes inde i radiatorens indre, hvilket resulterer i mislyde. Enten kan rørene skiftes ud eller man kan kontakte en VVS’er, der kan skylle systemet igennem med en kalkopløsning.
- Temperaturændringer: Radiatorer udvider og trækker sig sammen i takt med ændringer i temperatur og tryk. Dette kan forårsage en knitrende eller klikkende lyd, som er helt normal.
- Urenheder i varmeanlægget: Partikler eller urenheder i varmesystemet kan forårsage friktion og støj, når vandet bevæger sig gennem rørene. En grundig rengøring af systemet kan løse dette.
- Radiatorvandtryk: Hvis radiatorvandtrykket er for højt eller for lavt, kan det føre til støjproblemer. Sørg for, at trykket er indenfor det anbefalede område for dit specifikke varmesystem.
Udluftning af radiator
Hvis du hører pludselige klukkende lyde fra din radiator eller bemærker, at den øverste del forbliver kold, selv når du har øget varmen, kan det skyldes luft i radiatoren.
Forekomsten af luft i radiatorer er en almindelig foreteelse og indikerer ikke nødvendigvis nogen fejl med radiatoren eller dit varmesystem. Det er ikke altid let at fastslå kilden til luftindtrængningen, men det kan påvirke radiatorens effektivitet.
Hvis du står overfor en larmende eller kold radiator, er det første skridt, at du selv forsøger dig med at udlufte radiatoren. For at udføre en korrekt udluftning af varmesystemet er det eneste du behøver en ventilationsnøgle, en klud og eventuelt en balje eller skål til opsamling. Udluftning udføres således:
- Hvis du ejer en bolig, bør du ideelt set slukke for cirkulationspumpen, hvis det er muligt.
- Vent herefter 30 til 60 minutter, så alle luftboblerne kan samle sig i radiatorerne.
- Før du begynder selve udluftningsprocessen, skal du gradvist øge varmen på radiatorerne til det højeste niveau.
- Placér en klud under radiatoren for at opsamle det vand, der siger ud fra udluftningsventilen.
- Sæt nu nøglen i udluftningsventilen og hold en beholder klar til at opsamle vandet. Åbn ventilen langsomt ed hjælp af nøglen, men lad den ikke åbne helt. Normalt vil det tage en halv omgang, før du hører en hvæsen. Vær forsigtig, da den frigivne luft kan være varm, og hold en passende afstand.
- Når hvæselydene bliver svagere og til sidste forsvinder, begynder vandet at løbe ud. Radiatoren er nu udluftet, og du kan lukke udluftningsventilen. Dette skal gøres hurtigt for at undgå spild af vand.
- Hvis du tidligere slukkede for cirkulationspumpen, skal du ikke glemme at tænde den igen. Samtidig bør du kontrollere, om vandtrykket i varmekredsløbet er tilstrækkeligt.
Det er en god idé at udlufte alle radiatorer i husstanden i samme ombæring.
Radiator skjuler
Radiatorer er uundværlige i de fleste hjem, men æstetisk set kan de ofte udgøre en udfordring. Her kommer radiator skjulere ind i billedet som den perfekte løsning. Radiatorskjulere findes i en bred vifte af stilarter og designs, der kan tilpasses dit indretningskoncept. De giver mulighed for at skabe et mere sammenhængende og æstetisk tiltalende rum.
Radiator skjulere kan potentielt også hjælpe med at forbedre varmefordelingen i rummet ved at lede varmen ud i rummet i stedet for at lade den stige op langs væggen. Dette kan potentielt reducere dit energiforbrug og spare dig penge på varmeregningen.
Desuden fungerer mange radiator skjulere som ekstra hylder eller siddepladser, hvilket øger din pladsudnyttelse i hjemmet. De sørger også for beskyttelse for at komme i kontakt med den varme radiatoroverflade.
Hvordan virker en radiator?
Radiatorer er en del af de flestes hjem, men har du nogensinde spekuleret på, hvordan de egentligt fungerer?
- Varmtvands- eller dampopvarmning
De to mest almindelige typer af opvarmningssystemer, der bruger radiatorer, er varmtvands- og damopvarmning. Begge systemer fungerer ved at opvarme vand eller damp og derefter sende det gennem rørsystemer til radiatorerne - Overførsel af varme
Når varmt vand eller damp strømmer ind i radiatoren, begynder radiatorens metaloverflade at opvarmes. Denne opvarmede overflade afgiver derefter varme til luften omkring den. - Konvektion og cirkulation
Varm luft stiger til vejrs, og når den opvarmede luft stiger fra radiatorernes overflade, skabes der en naturlig cirkulation i rumme. Den kolde luft nær gulvet erstattes af den varme luft, hvilket skaber en jævn temperaturfordeling i rummet.
Moderne radiatorer kan udstyres med termostater, der giver dig mulighed for at indstille den ønskede temperatur i rummet. Disse termostater regulerer varmeforsyningen til radiatorerne for at opretholde den ønskede temperatur.
Radiator termostat
En radiator termostat er en lille enhed, der monteres på din radiator. Den giver dig mulighed for at indstille den ønskede temperatur i det rum, radiatoren opvarmer. Når rummet når den indstillede temperatur, lukker termostaten automatisk ned for varmeudslippet, hvilket forhindrer overdrevet energiforbrug.
De fleste radiator termostater er nemme at installere og kræver ikke avancerede tekniske færdigheder.
Hvordan virker en radiator termostat?
Radiator termostater fungerer ved at måle temperaturen i rummet og regulere varmeudslippet i overensstemmelse hermed. Dette skaber en mere stabil og behagelig temperatur i rummet og forhindrer, at radiatoren kører på fuld styrke hele tiden.
Du kan reducere dine energiomkostninger og gøre noget godt for miljøet samtidig ved at montere en termostat på din radiator. Optimér opvarmning og skab et behageligt og omkostningseffektivt indeklima.
Hvad koster en radiator?
Prisen på en radiator varierer betydeligt afhængigt af flere faktorer, herunder radiatortypen, størrelsen, kvaliteten og installationen.
- Radiatortypen
Der er forskellige typer af radiatorer, såsom panelradiatorer, konvektorradiatorer og designerradiatorer. Afhængigt af hvilken type radiator du går efter, vil du opleve en prisforskel. - Størrelse og effekt
Radiatorer findes i forskellige størrelser og med forskellige varmeeffekter. Jo større og mere effektiv en radiator er, desto højere vil prisen typisk være. - Materiale og kvalitet
Radiatorer kan være lavet af forskellige materialer som stål, aluminium eller støbejern. Kvaliteten af materialet påvirker ofte prisen. - Installation
Omkostningerne ved installation af en radiator kan variere afhængigt af omfanget af arbejdet. Dettte kan inkludere udskiftning af eksisterende rør, tilføjelse af nye rør eller montering af radiatorbeslag. - Brands og producenter
Prisen kan også variere afhængigt af mærket eller producenten. Nogle mærker er kendt for deres kvalitet og design og kan derfor være dyrere. - Brugt eller nyt
Du kan også overveje at købe brugte radiatorer, som normalt er billigere end nye. Man kan ofte få radiatorer i rigtig god stand til en super skarp pris, når de er brugte.
På GreenDozer kan du handle genbrugte og overskudsradiatorer. Dermed kan du få en kvalitetsradiator til en rigtig god pris uden at gå på kompromis med æstetik eller funktionalitet.
Køb radiatorer på GreenDozer
Når du handler radiatorer hos GreenDozer, er du med til at bekæmpe skrot og bidrage til et mere bæredygtigt Danmark. Overskudsvarer er varer, som grossister, byggemarkeder eller producenter ligger inde med. Fælles for overskudsvarerne er, at alle varerne er helt nye og ligger på lager hos vores leverandører - klar til at blive leveret direkte til dig.
Heldigvis kan du også som privatperson få fingrene i disse varer og gøre en god handel. Du kan læse mere om bekæmpelsen af skrot her – samt se hele vores udvalg af varmesystemer her.