Udskift dit gamle oliefyr med en anden varmekilde
Hvis du stadig tænder op i dit gamle oliefyr, når boligen skal opvarmes, kan det være på tide at overveje en udskiftning. Selvom optænding i oliefyret kan holde din bolig dejlig varm, er oliefyr nemlig ikke gode venner med vores kære klima.
Nej, de har faktisk ligefrem en skadelig effekt på klimaet, da olie er et fossilt brændstof, som udleder en masse CO2, når det brændes af, hvilket bidrager til klimaforandringer. Desuden er oliefyr en dyr varmekilde, og det er mange trælse penge at bruge, når der findes andre mere prisvenlige og mindre skadelige varmekilder.
Det er faktisk ikke længere lovligt at installere oliefyr i danske hjem, hvis det er muligt at installere andre mere klima- og miljøvenlige energikilder som eksempelvis fjernvarme eller naturgas. I 2012 blev den daværende regering nemlig enig om, at oliefyr skal udfases inden 2030 som en del af en energiaftale, der skal sænke samfundets samlede energiforbrug.
I stedet skal der satses på vedvarende energikilder.
Derfor påvirker dit oliefyr klimaet
Oliefyr skader klimaet, da de udleder en masse CO2. CO2 er en luftart, som allerede findes i atmosfæren, da både mennesker og dyr udleder det, når vi udånder. Planter og træer bruger CO2 til at vokse sig større samtidig med, at de omdanner det til ilt.
CO2 er altså livsnødvendigt for vores økosystemer her på Jorden. Problemet med CO2 i dag er dog, at vi mennesker har afbrændt fossile brændstoffer heriblandt kul, olie og naturgasser for at lave varme eller strøm gennem flere generationer, og nu er der en usædvanligt stor koncentration af CO2 i atmosfæren.
Den stigende mængde af CO2 i atmosfæren øger varmen på Jorden, og det medfører klimaforandringer såsom voldsommere og mere ekstreme vejrforhold.
Fordele ved udskiftning af oliefyr
Der findes rigtig mange fordele ved at udskifte oliefyr til en anden og mere klimavenlig varmekilde. For det første vil du nedsætte dit CO2-aftryk betydeligt, hvis du stopper med at benytte oliefyret til opvarmning af huset – og samtidig bidrager du til et grønnere Danmark.
Oliefyr er også dyre i drift. Ja, det er faktisk en af de absolut dyreste måder, du kan opvarme boligen på. Der er altså mange penge at spare ved at udskifte dit gamle oliefyr.
For at det ikke skulle være nok kan du faktisk søge om at få tilskud hos energiselskaberne til at dække omkostningerne ved udskiftning af dit oliefyr til eksempelvis en varmepumpe hos energiselskaberne. Det er nemlig sådan, at energiselskaberne hjælper med at finansiere energiforbedringerne forbundet med udskiftning af oliefyr.
Tilskuddet varierer blandt energiselskaberne og afhænger af faktorer, såsom hvor gammelt dit nuværende oliefyr er, samt hvilken ny energikilde du vælger. Det kan derfor være en god ide at kontakte de forskellige energiselskaber for at høre om dine muligheder for tilskud, inden du skifter dit oliefyr.
Klimavenlige alternativer: Varmepumper og pillefyr
Når det kommer til opvarmning af boligen findes der mange billigere og mere klimavenlige alternativer til dit gamle oliefyr. Er du glad for dit oliefyr, og vil du bare gerne udskifte det med en mere klimavenlig udgave, kan du skifte til et pillefyr. Et pillefyr virker nemlig præcis ligesom et oliefyr. I stedet for at fyre det med olie fyrer du bare med træpiller.
Et andet godt og grønt alternativ er at investere i en varmepumpe som udnytter den energi, der allerede findes i omgivelserne, og omsætter det til varme, som bruges til opvarmning af hjemmet. Der findes flere forskellige slags varmepumper heriblandt luft til vand, jordvarme og luft/luft varmepumper.
Disse varmepumper virker ved at tage jordvarme eller udendørsluft og føre det direkte ind i husets radiatorer.