Skip to content

Varmelamper og terrassevarmere: Vælg den rette til dit behov

Varmelamper og terrassevarmere: Vælg den rette til dit behovVarmelamper og terrassevarmere: Vælg den rette til dit behov

Sommeren banker for alvor på døren, og der er ikke noget bedre end at nyde de skønne sommeraftener med helt fantastisk grillmad, godt selskab og en flaske rosé (eller to) på terrassen. Det danske sommervejr er noget helt særligt, når det viser sig fra sin bedste side, men nogle gange bliver det alligevel hurtigt køligt, når solens stråler mister deres magt og siget pænt tak for i dag.

Heldigvis kan du forlænge de lyse sommeraftener med gode varmelamper og terrassevarmere. Men hvad skal du vælge? En terrassevarme på el eller en på gas? Læs med og bliv klogere på forskellen på gasterrassevarmere og varmelamper på el.

El terrassevarmer eller gas?

En gasterrassevarmer brænder gas af for at genere varme. Varmen spredes som ofte jævnt i en cirkel omkring terrassevarmeren, der minder lidt om en gammeldags lygtepæl af udseende. Den har nemlig en hat på, der fordeler varmen ud under sig, så den ikke fiser lige op i luften. For at udnytte varmen fra en gasterrassevarmer, skal den helst placeres i midten af selskabet.

Den er derfor særligt velegnet på caféer og lignende, hvor der sidder mange omkring den. Terrassevarmere på gas har dog et varmespild, da gassen varmer luften op inden, den varmer dig. Det betyder, at en gasvarmer er lidt dyrere i drift end en terrassevarmer på el – og den udleder faktisk også lidt mere CO2.

Ifølge Energistyrelsen koster el-terrassevarmere 4-6 gange mindre i brug. Fordelene ved el-terrassevarmere er, at de ikke er nær så vindfølsomme som de gasdrevne, og så er de desuden lugtfri og støjfri.

Populære typer af varmelamper

Der er to typer varmelamper, som er ualmindeligt populære. Det drejer sig om den infrarøde terrassevarmer, og den der kaldes for reflektorvarmeren.

Infrarød varmelampe: Den infrarøde varmelampe til terrassen udsender et rødt lys med et dejligt varmt skær. Denne type fungerer ved, at varmelampen sender infrarøde stråler ud, og når strålerne rammer din hud, mærker du øjeblikkeligt varmen. Den bruger altså ikke energi på at opvarme luften omkring dig ligesom en gas-terrassevarmer eller en reflektorvarmer for den sags skyld.

Reflektorvarmer: Reflektorvarmeren benytter samme princip som en brødrister. Den har et varmelegme, der opvarmes, og en plade, en såkaldt reflektor, som sender varmen ud. Den kan både bruges indendørs og udendørs, hvilket er super smart, hvis du leder efter en varmelampe til sommerhuset. Reflektorvarmeren opvarmer luften omkring sig, og den er derfor lidt mindre energieffektiv end den infrarøde varmelampe – men det er ret perfekt med opvarmet luft, hvis du benytter den indendørs.

Hvad størrelse el-terrassevarmer skal du vælge?

Det er ikke altid størrelsen, men gørelsen det kommer an på – sådan er det i hvert fald med varmelamper og el-terrassevarmere. Det er nemlig antallet af watt, der bestemmer hvor stort et areal varmelampen kan opvarme – og ikke hvor stor selve lampen er.

Når du skal vælge varmelampe, skal du tage højde for, hvor den skal placeres, og hvor stort et areal den skal opvarme. Disse elementer spiller nemlig alle sammen en rolle i forhold til, hvor mange watt der passer til dit behov. Terrassevarmere el og varmelamper fås med alt fra 600-2500 watt.

  • 1400 watt opvarmer et areal på cirka 14 kvadratmeter.
  • 2000 watt opvarmer et areal på cirka 17 kvadratmeter.
  • 2500 watt opvarmer et areal på cirka 19 kvadratmeter.

Jo, flere watt du vælger til din el-terrassevarmere, jo højere op fra jorden skal den monteres. Du kan dog også få flytbare varmelamper til at stille på jorden. Disse kommer typisk med lidt lavere watt, men giver mindst ligeså meget varme, hvis du stiller dem lidt tættere på og eksempelvis lader dem varme ben og skuldre.