Skip to content

Stoppet toilet - Sådan løsner du hurtigt proppen

Stoppet wcStoppet wc

Har du problemer med et tilstoppet toilet? Vi har samlet 5 gode råd – og af miljøhensyn bør du afprøve disse i stedet for at ty til kemikalier som afløbsrens, klorin og kaustisk soda. De er nemlig heller ikke effektive til formålet.

Om dit toilet er tilstoppet med toiletpapir eller afføring, så er det en akut situation, hvis vandet er ved at flyde over. 

Hvordan ordner man et tilstoppet toilet? Her er 5 metoder

Der findes ikke noget mere irriterende end et toilet, som ofte stopper. Derfor er det godt at have nogle forskellige metoder, du kan ty til for at forsøge at fjerne proppen. Dem har vi samlet her.

1. Giv det tid til at opløses

Lad det stå i noget tid og se, om vandet kan opløse proppen selv, hvis proppen består af afføring og toiletpapir fra et enkelt besøg.

2. Brug en svupper til det tilstoppede toilet

Det er en af de mest effektive måder at komme et tilstoppet toilet til livs. Tag handsker på og kom en svupper så langt ned i cisternen som muligt. Træk den hurtigt op og gentag indtil proppen har løsnes sig.

3. Opvaskemiddel og varmt vand til at opløse proppen

Hæld ca. 1 deciliter opvaskemiddel i toilettet og hæld en spand varmt vand oveni. Efter 15-20 min er vandstanden forhåbentligt faldet. Hæld hurtigt en spand varmt vand i toilettet i forhåbning om at ”slå” proppen løs. Prøv gerne med flere spande vand, inden du prøver en ny metode. Nogle gange skal proppen have flere ”slag”.

4. Den ubehagelige – Brug dine hænder og gummihandsker

Er toilettet stoppet til tæt på cisternen, må du prøve at tage handsker eller en plastikpose på hænderne og simpelthen fjerne proppen med dine hænder. Det er effektivt, men mange vil dog vælge denne metode som den sidste, da det ikke ligefrem er tillokkende at stikke hånden i et stoppet toilet.

5. Tilkald en professionel VVS’er

Virker ingen af ovenstående metoder, må du ringe efter en VVS’er. Måske er problemet dybere i afløbet eller kloakken, så du ikke selv har mulighed for at løsne tilstopningen, og en VVS’er skal have gang i en slamsuger.

Undgå at stoppe toilettet

Stoppet toilet - guideStoppet toilet - guide

 


Det vigtigste for at undgå at stoppe toilettet er at være varsom med, hvad du kommer i kummen. Tamponer, bleer, vatpinde og bind hører til i skraldespanden. Toilettet er udelukkende til:

  • Tis
  • Afføring
  • Opkast
  • Toiletpapir

Afløbet og vandlåsen har betydning for, om dit toilet stopper nemt

Afløbets forløb kan have stor betydning for, hvor nemt dit toilet stopper. Hvis dit toilet er i stueplan, kan afløbet og kloakken være anlagt for vandret, så vandet ikke løber ordentligt væk.

Typen af toilet kan også have betydning for, hvor nemt dit toilet stopper til. Nogle VVS eksperter påpeger nemlig, at toiletter med P-lås nemmere stopper til end andre typer toiletter. I vandlåsen på et toilet med P-lås har vandet ikke samme vilkår for at blive ledt væk, da det bevæger sig mere vandret. I et toilet med S-lås skal vandet lodret, hvilket leder vandet væk med mere kraft.