Skip to content

Hvad er IP klasse?

Hvad er IP klasseHvad er IP klasse

IP klassificering, kapslingsgrad, kapslingsklasse eller tæthedsgrad er alle begreber for Ingress Protection, eller på dansk en klassificering af beskyttelse mod indtrængen. IP klasse angiver beskyttelse mod indtrængen af vand og fremmedlegemer.

Der er mange forskellige produkter, som har en IP klasse. Det er mest anvendt på:

  • Belysning
  • Lyskilder
  • Stikkontakter
  • Ledninger
  • Elektronik så som mobiltelefoner eller ure

Sådan aflæser du IP klassen

IP klassen eller tætningsgraden er angivet på følgende måde: IP54 (blot et eksempel). IP klassen angiver to former for beskyttelse mod indtrængen; mod vand og mod fremmedlegemer, som begge kan aflæses direkte i klassificeringen.

Det første ciffer angiver beskyttelse mod faste legemer. I eksemplet her har beskyttelse mod faste legemer altså værdien 5, IP54.

Oversigt over betydningen for hver værdi af beskyttelse mod faste legemer

Oversigt over betydningen for hver værdi af beskyttelse mod vand

Andet ciffer i klassificeringen angiver beskyttelse mod vand. I eksemplet er værdien altså 4, IP54.

Hvorfor er IP klassen vigtig?

Hvis du køber en lyskilde til pendel lampen over spisebordet, er IP klassen måske ikke det vigtigste, når du skal vælge lyskilde. I så fald er lyskvaliteten vigtigere. Læs mere om at vælge den rette lyskvalitet her . Men skal du købe udendørs lamper eller lyskilder, eller elpærer til en udendørs swimming pool, så er IP klassen pludselig utrolig vigtig, så lampe og pære kan holde til at være nedsunket i vand, eller holde til blade og grene rammer den i blæsevejr.

Mobiltelefoner og ure er andre produktgrupper, hvor du skal overveje, hvad dit produkt skal kunne holde til. Og der kan IP klassen hjælpe dig med at foretage det rette valg. Som håndværker med en arbejdstelefon, er det selvfølgelig vigtigt at kunne tage kundernes opkald i alt slags vejr, og at den kan holde til, at lommen, som den ligger i, lige kommer imod noget på byggepladsen.

 

Eksempler på kapslingsklasser

Er du i tvivl om, hvilken kaplingsklasse eller IP klasse dine produkter skal have, kommer vi her med nogle eksempler på IP klasser.

IP20 – Få ikke stød med en finger

Med en tæthedsgrad på IP20 er dit lysarmatur beskyttet mod fremmedlegemer i en sådan grad, at man ikke kan stikke en finder deri og få stød. Der er ingen beskyttelse mod vand, men det gør heller ikke være nødvendigt indendørs.

IP44 – Testet med ståltråd eller værktøj og sprøjteapparat

Produkter så som stikkontakter kan have en tæthedsgrad på IP44. Det betyder, at den er stænktæt. Der må således ikke være åbninger, hvor man kan stikke et objekt på 1mm ind, og apparatet kan tåle vandsprøjt fra alle sider.

IP68 – Nedsunket i vand i længere tid og støvtæt

Med en tæthedsgrad på IP68, kan produktet tåle at være nedsunket i vand i længere tid. Det er f.eks. brugt ved undervandsbelysning, og det er helt støvtæt. En iPhone 11 har en IP klasse på IP68.

Kan du altid stole på IP klassen?

Vær opmærksom på, at IP klassen er en vejledning mere end en garanti. Der kan således være variationer i, hvor langt under vand, produktet kan holde til at være, eller hvor lang tid, produktet kan holde til at være under vand. Der kan også være forskel på saltvand og ferskvand. Der kan også være konsekvenser, hvis du taber din telefon i en pool med klor eller i opvaskebaljen med sæbe.

Tests for at afgøre, hvilken tæthedsgrad produktet har, vil altid være lavet under særlige forhold. Så forhold, der går udenfor testen, er der ingen garantier omkring.