Facadebeklædning
En smuk velholdt facade kan få selv et gammelt hus til at se meget nyere ud, end det egentlig er – og facader er altså noget helt særligt. Det er dem, der adskiller huse og større bygninger fra hinanden. De er med til at give masser af karakter og udtrykke en helt særlig stil – og her spiller materialevalget en enormt stor rolle.
Mest populære varer
Facadebeklædning - facadeplader og skærmtegl
En smuk velholdt facade kan få selv et gammelt hus til at se meget nyere ud, end det egentlig er – og facader er altså noget helt særligt. Det er dem, der adskiller huse og større bygninger fra hinanden. De er med til at give masser af karakter og udtrykke en helt særlig stil – og her spiller materialevalget en enormt stor rolle. Træ giver f.eks. et varmt og hyggeligt indtryk, hvor store hvide eller sorte facadeplader giver et stramt, moderne look.
Hos GreenDozer finder du alt fra facadeelementer over facadeplader til skærmtegl til tag og facade. Det er dog ikke hvilken som helst facadebeklædning, du finder her hos os. Mange af vores varer er nemlig overskudsvarer, genbrugte byggematerialer eller genanvendte materialer fra anerkendte producenter, nedriverer, håndværkere og andre leverandører. Det betyder, at vores sortiment indenfor facadebeklædning derfor kan variere.
Hvad er facadebeklædning?
Facadebeklædning er det yderste lag på en bygnings facade, som beskytter konstruktionen mod vejrliget og bidrager til bygningens æstetiske udtryk. Den kan være fremstillet af forskellige materialer afhængigt af krav til holdbarhed, vedligeholdelse og design.
Typer af facadebeklædning:
- Træbeklædning er et naturligt og æstetisk materiale, der kræver løbende vedligeholdelse.
- Metalbeklædning f.eks. aluminium, zink eller stål herunder cortenstål, som giver et moderne udtryk og høj holdbarhed.
- Tegl- og murstensfacader en klassisk og robust løsning med lang levetid.
- Kompositmaterialer såsom fibercement eller HPL-plader, der kombinerer styrke og minimal vedligeholdelse.
- Glasfacader ofte brugt i erhvervsbyggeri for et stilrent og åbent udtryk.
Facadebeklædning forbedrer ikke kun bygningens udseende, men kan også øge energieffektiviteten og beskytte mod fugt, vind og temperaturudsving.
Hvilke facadeplader findes der, og hvilke er mest anvendt?
Facadeplader findes i flere materialer og typer, der hver især har forskellige egenskaber og anvendelsesmuligheder.
De mest anvendte facadeplader:
- Facadeplader i fibercement giver et naturligt udseende, der blandt andet kan efterligne træ. Det er et blandingsmateriale, som er klimavenligt, da det fremstilles af noget så simpelt som cement, fibre og mineraler. Fibercement giver en effektiv og stærk facadebeklædning, der næsten er vedligeholdelses fri. Fibercementplader skal nemlig ikke males, blot rengøres for alger med nogle års mellemrum. De er altså holdbare, vejrbestandige, brandsikre, lav vedligeholdelse. En fibercementplade vil også få patina, som de øvrige nævnte facadeplader. De anvendes både i nybyggeri og renovering.
- Træplader er facadeplader i trykimprægnerede træ, så de kan modstå fugt og regn samt kontakt med jorden. Træbaserede facadeplader er lavet af krydsfiner, hårdttræ eller modificeret træ. Træplader har et naturligt udseende, det er et bæredygtigt valg, og de har gode isoleringsegenskaber. Derudover er det en god idé at benytte en god facadebeskyttelse til træet, så det holder sig pænt længe. De anvendes ofte i bæredygtigt og arkitektonisk byggeri.
- Kompositplader er gode til facader. Det skyldes, at komposit er et blandingsmateriale, der er utroligt stærkt. Det har en lav vægt og høj styrke – og så er det næsten vedligeholdelsesfrit. Kompositplader skal blot rengøres med nogle års mellemrum, eller når du selv synes, at det trænger. Vær opmærksom på at ligesom med brædder, mursten og alle andre materialer får patina efter nogle års udsættelse for vejr og vind, så gælder det også facadebeklædning i kompositmateriale. Anvendes i industri, landbrug og specielle arkitektoniske løsninger.
- Stål og cortenstålplader er metalfacader med galvaniseret stål eller patineret cortenstål. Disse facadeplader bliver mere udbredt pga. deres rå, industrielle udseende og vedligeholdelsesfrie egenskaber, da de har lang holdbarhed og rustbeskyttelse (corten udvikler en beskyttende rustpatina). De anvendes i industrielt og arkitektonisk byggeri.
Særlige facadeplader: Aluminiumsplader og zinkplader
Aluminiumsplader og zinkplader adskiller sig fra ovenstående facadebeklædnings. Aluminiumsplader anvendes til gavl- og tagbeklædning. De har en pæn overflade, der giver flot finish, og så er de utroligt korrosionsbestandige. Du bør dog være opmærksom på, at aluminiumsplader kræver særlig befæstelse, da denne også skal være i aluminium eller i rustfrit stål. Zinkplader bruges ligeledes til tag- og facadebeklædning. Zink er nemlig utroligt modstandsdygtigt overfor rust og derfor særdeles velegnet til udendørsbrug.
Skærmtegl anvendes til at skabe ventilerede facadesystemer
Skærmtegl er en beklædningsløsning, hvor teglplader monteres på en underkonstruktion med en bagvedliggende luftspalte. Dette skaber en ventileret facade, som beskytter bygningen mod fugt og forbedrer isoleringsevnen. Fordele ved skærmtegl som facadebeklædning er at tegl er et naturmateriale, der modstår vind, vejr og frost. Luftspalten bag skærmtegl sikrer, at fugt kan fordampe, hvilket forlænger bygningens levetid. Skærm tegl fås i forskellige farver, teksturer og formater, der giver et eksklusivt arkitektonisk udtryk. Derudover er skræm tegl et ubrændbart materiale, der øger bygningens brandsikkerhed. Som det sidste er skærmtegl et bæredygtigt valg, da de har en lang levetid og kan genbruges i nye byggeprojekter.
Hvor anvendes skærmtegl?
- Kontorbygninger
- Boligbyggeri
- Erhvervsbyggeri
- Renoveringsprojekter
Skærmtegl kombinerer funktionalitet med æstetik og er en populær løsning inden for moderne byggeri.
Facadeprofiler og bygningsprofiler
Til den unikke facade spiller valget af facadeprofiler og bygningsprofiler også en vigtig rolle, da facadeprofilerne er med til at afslutte og fuldende facaden. En facadeprofil anvendes mellem eller som afslutning på facadeelementer, for at afdække og beskytte mod vandgennemtrængning. Der findes utallige facadeprofiler, såsom: sålbænke, vandnæser, hjørneprofiler (både indvendig hjørneprofil og udvendig hjørneprofil), drypnæser, T samleprofiler, lysningsprofiler, ventilationsprofiler og mange flere.
Køb facadebeklædning hos GreenDozer
Ved køb af facadebeklædning hos GreenDozer gør du en god gerning, da du bidrager til et mere bæredygtigt Danmark, når du køber overskudsvarer, genbrugsvarer eller genanvendte varer. Du er nemlig med til at minimere spild og CO2-aftrykket.
Du finder desuden alt i træ, isolering og andre byggematerialer, som du skal bruge for at bygge nyt eller udføre en gennemgribende renovation af din facade. Vil du vide mere om GreenDozer, kan du læse mere her.