Villa GreenDozer
Mange brugte byggematerialer er alt for gode til at smide væk. De fortjener et nyt liv i en ny bolig, og det er netop, hvad vi ønsker at vise med vores projekt, Villa GreenDozer i Midtjylland. Denne moderne familiebolig er – så vidt vi ved – det hus i Danmark, der er bygget med flest genbrugte byggematerialer. Vi ønsker at demonstrere, at det er muligt at skabe et moderne og funktionelt hjem ved brug af genbrugte materialer, både indvendigt og udvendigt. Vores mål er, at huset skal fremstå som et almindeligt moderne byggeri og ikke som et alternativt eller eksperimentelt projekt langt fra den normale familievilla.
Hvem står bag projektet?
Jan Rohde, stifter af GreenDozer, har sammen med sin familie besluttet sig for at bygge et hus på en utraditionel måde, og dette byggeprojekt er både en personlig og professionel udfordring. Vi håber, at projektet kan fremme bæredygtigt byggeri og inspirere andre til at tænke i samme baner. Byggeriet står for ca. 40 % af Danmarks CO2-udledning, og vi håber, at vores initiativ kan vise, at fremtidens byggeri til gavn for både mennesker og klima, kan opnås med brug af genbrugte materialer.
Vi ønsker også at udfordre den tendens, hvor danskernes nybyggede parcelhuse er blevet markant større over tid – fra en gennemsnitlig størrelse på 122 kvadratmeter i 1963 til 213 kvadratmeter i 2022, en stigning på 75 procent. Med Villa GreenDozer vil vi vise, at en familievilla kan reduceres i størrelse i forhold til gennemsnittet uden at gå på kompromis med funktionalitet, når man arbejder med de rette arkitekter, rådgivere og håndværkere.
Hvor ligger grunden?
Vi har købt en grund i den lille by Thorsø i Favrskov Kommune, centralt placeret mellem Århus, Silkeborg, Viborg og Randers, og vi står nu over for komplekse udfordringer såsom overholdelse af bygningsreglementer, opnåelse af byggetilladelser, materialevalg samt de æstetiske og praktiske spørgsmål, der opstår ved brug af genbrugte materialer.
Hvem er vores samarbejdspartnere?
Projektet bliver fulgt og analyseret af forskere fra Center for Bæredygtigt Byggeri ved Århus Universitet/Arkitektskolen Aarhus, og flere eksperter og firmaer bidrager, herunder arkitekter fra SLETH, Ingeniørvirksomheden Søren Jensen og hovedentreprenøren JDH-Byg.
Du kan følge med i hele processen
Vi håber, at du vil finde dette projekt interessant og værd at følge. Gennem hele byggeprocessen vil vi dele vores oplevelser og erfaringer – fra den tomme grund til færdiggørelsen af huset – og inddrage perspektiver fra forskere og eksperter for at belyse de systemiske, lovgivningsmæssige og ikke mindst håndværksmæssige udfordringer ved bæredygtigt byggeri. Målet er at finde ud af, om drømmehuset kan realiseres på denne måde, om det var indsatsen værd, og at vise hele Danmark, at det er muligt at bygge med genbrug uden at gå på kompromis med æstetik og funktionalitet.
Nedenfor opdaterer vi løbende projektets fremdrift.
De primære genbrugte byggematerialer
At bygge med genbrugte byggematerialer betyder, at man skal ændre på den traditionelle måde at tegne en villa på - vi arbejder ud fra princippet "materialer før blyant" til Villa GreenDozer.
Villa GreenDozer opstartsmøde
Det første møde, hvor vi gennemgår Villa GreenDozer projektet med alle involverede samarbejdspartnere.
Placering af villa
Genbrug og genanvendelse er to forskellige begreber, som kan være svære at forstå. Her i blogindlægget kan du blive klogere på hvad begreberne genbrug og genanvendelse dækker over.