Skip to content

Stoppet toilet - Sådan løsner du hurtigt proppen

Stoppet wc eller toilet - Sådan løsner du hurtigt proppenStoppet wc eller toilet - Sådan løsner du hurtigt proppen

Har du problemer med et tilstoppet toilet? Vi har samlet 5 gode råd – og af miljøhensyn bør du afprøve disse i stedet for at ty til kemikalier som afløbsrens, klorin og kaustisk soda. De er nemlig heller ikke effektive til formålet.

Om dit toilet er tilstoppet med toiletpapir eller afføring, så er det en akut situation, hvis vandet er ved at flyde over. 

Hvordan ordner man et tilstoppet toilet? Her er 5 metoder

Der findes ikke noget mere irriterende end et toilet, som ofte stopper. Derfor er det godt at have nogle forskellige metoder, du kan ty til for at forsøge at fjerne proppen. Dem har vi samlet her.

1. Giv det tid til at opløses

Lad det stå i noget tid og se, om vandet kan opløse proppen selv, hvis proppen består af afføring og toiletpapir fra et enkelt besøg. Efterhånden vil vandet synke langsomt ned i kummen, når vandet er helt nede ved normal, kan du prøve at skylle igen. Gør dette et par gange før du prøver det næste.

2. Brug en svupper til det tilstoppede toilet

Det er en af de mest effektive måder at komme et tilstoppet toilet til livs. Tag handsker på og kom en svupper så langt ned i cisternen som muligt. Træk den hurtigt op og gentag indtil proppen har løsnes sig. Det virker ved at der under sugekoppen opstår et undertryk, der "suger" proppen ud. Skal ud og gentag et par gange til vandet synker i normal hastighed.

3. Opvaskemiddel og varmt vand til at opløse proppen

Hæld ca. 1 deciliter opvaskemiddel i toilettet og hæld en spand varmt vand oveni. Efter 15-20 min er vandstanden forhåbentligt faldet. Hæld hurtigt en spand varmt vand i toilettet i forhåbning om at ”slå” proppen løs. Prøv gerne med flere spande vand, inden du prøver en ny metode. Nogle gange skal proppen have flere ”slag”. Hvis vandstanden i toilettet falder hurtigere efter et par forsøg, virker det til at proppen er slået løs. Fortsæt med denne metode, indtil proppen er helt løs.

4. Den ubehagelige – Brug dine hænder og gummihandsker

Er toilettet stoppet til tæt på cisternen, må du prøve at tage handsker eller en plastikpose på hænderne og simpelthen fjerne proppen med dine hænder. Det er effektivt, men mange vil dog vælge denne metode som den sidste, da det ikke ligefrem er tillokkende at stikke hånden i et stoppet toilet.

5. Tilkald en professionel VVS’er

Virker ingen af ovenstående metoder, må du ringe efter en VVS’er. Måske er problemet dybere i afløbet eller kloakken, så du ikke selv har mulighed for at løsne tilstopningen, og en VVS’er skal have gang i en slamsuger.

Undgå at stoppe toilettet

Sådan undgår du stoppet toilet - guideSådan undgår du stoppet toilet - guide

 


Det vigtigste for at undgå at stoppe toilettet er at være varsom med, hvad du kommer i kummen. Tamponer, bleer, vatpinde og bind hører til i skraldespanden. Toilettet er udelukkende til:

  • Tis
  • Afføring
  • Opkast
  • Toiletpapir

Afløbet og vandlåsen har betydning for, om dit toilet stopper nemt

Afløbets forløb kan have stor betydning for, hvor nemt dit toilet stopper. Hvis dit toilet er i stueplan, kan afløbet og kloakken være anlagt for vandret, så vandet ikke løber ordentligt væk.

Typen af toilet kan også have betydning for, hvor nemt dit toilet stopper til. Nogle VVS eksperter påpeger nemlig, at toiletter med P-lås nemmere stopper til end andre typer toiletter. I vandlåsen på et toilet med P-lås har vandet ikke samme vilkår for at blive ledt væk, da det bevæger sig mere vandret. I et toilet med S-lås skal vandet lodret, hvilket leder vandet væk med mere kraft.

På jagt efter nyt toilet?

Stopper dit toilet hele tiden, eller trænger dit toilet blot til at blive udskiftet? På GreenDozer har vi et stort udvalg af toiletter i høj kvalitet til skarpe priser.

Vi har både gulvstående med S-lås eller P-lås. Du kan også købe væghængte toiletter og dusch toiletter. Alle disse toiletter kan tilmed findes uden skyllekant. Vil du vide mere om toielleter og gøre en god handel, så kig mere under toiletter her. Du kan også blive klogere på hvad du selv må lave, og hvad du skal have en fagmand til.